İçeriğe geçmek için "Enter"a basın
Avukat Enes SENCER

Avukat Enes Sencer : 4. Yargı Reformu Strateji Belgesiyle Hayatımıza Girecek Yenilikler

Adalet Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı “4.Yargı Reformu Strateji Belgesi” perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. İlgili belgedeki yenilikleri Avukat Enes SENCER değerlendirdi.

Yargının 5 yıllık yol haritası

Türkiye Yüzyılı’nın ilk Yargı Reformu Strateji belgesi 2025 ile 2029 yıllarını kapsıyor. Belgede, kurumsal yapı güçlendirilirken süreçler de yeniden yapılandırılacak. Ayrıca insan kaynakları kapasitesinin güçlendirilmesi, ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması hukuk ve idari yargılama süreçlerinin etkinliğinin artırılması ile adalete erişimin kolaylaştırılması da amaçlarının içine yer alıyor. Bu belge ve sonrasında devreye girecek yargı paketleriyle “cezasızlık” algısı ortadan kaldırılacak. Ceza adalet sisteminin etkinliği artacak. Hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarda; kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, kişinin suç işleme eğilimi, suçun kamu düzenini bozma tehlikesi ve suçun işleniş şekli gözetilerek tutuklama tedbirine başvurulmasına yönelik düzenleme yapılacak.

Bir yıl olarak uygulanan denetimli serbestlik sistemi yerine maktu oranlı denetimli serbestlik sistemine geçilecek. Duruşma süreleri kısalacak, duruşmalar en fazla iki ay ertelenebilecek. İstinaf ve temyiz incelemeleri altı ay içinde tamamlanacak. Bazı uyuşmazlıklar için doğrudan temyiz sistemi getirilecek. Belgede trafik cezalarına yönelik yeni düzenlemelerden yapay zekaya birçok madde yer alacak. Bilişim ve telefon dolandırıcılığı suçlarıyla daha etkin mücadele sağlanacak.

Avukat Enes SENCER : Belgenin hazırlık aşamasında Adalet Bakanı yılmaz Tunç’un başkanlığında çok sayıda toplantı yapıldı. Kaynaklar bu toplantılarda adaletalanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeler incelenirken, paydaşların görüşleri dikkate alındığı ve adalet istatistiklerine dayalı analizler yapıldı. Ayrıca yurt dışında görev yapan adalet müşavirlerinden başta iyi uygulama örnekleri olmak üzere bulundukları ülke uygulamalarına ilişkin görüş ve bilgi temin edildi. Adalet Bakanlığı’nın oluşturduğu resmi internet sayfasına 56 binin üzerinde görüş ve önerisi sunuldu. Ayrıca 12 bin paydaş anketi yapıldı. Eğer mevcut düzenlemeler hızlı bir şekilde mevcut hukuk sistemimize entegre edilirse yargı camiamız için çok güzel sonuçlar doğuracağı aşikardır.