İçeriğe geçmek için "Enter"a basın
Dr. Gökhan Kılınç

Dr. Gökhan Kılınç’tan Hekimlere Mesleki Sorumluluk Sigortası Uyarısı

Sağlık hukuku uzmanı Uzm. Dr. Gökhan Kılınç hekimlere Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk sigortalarını yaptırmaları gerektiğini bir kez daha hatırlattı. “Başta Hekimlere karşı açılan olmak üzere sağlık çalışanlarına açılan davalar her geçen gün artıyor. Haklı ya da haksız olarak sağlık çalışanlarının canın sıkan bu durumlarda kendilerini psikolojik açıdan bir nebze daha rahat hissedebilirler. Başta Acil Tıp Uzmanları ve Kadın Doğum uzmanlarının yaptırması gerekiyor, en çok dava bu iki branşa açılıyor” dedi.

2010 yılında yürürlüğe giren medikal malpraktis gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkan tazminatı ödeyecek bir nevi teminat amacıyla çıkartılan Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasının günümüzde güncelliğini kaybettiğini ve yeniden güncellenmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Gökhan Kılınç “2010 yılından günümüze 13 sene geçti, medikal malpraktis durumunda ortaya çıkan tazminat miktarları çok yüksek. Sigorta kapsamını artık aşıyor, sigorta içeriği yeniden düzenlenmeli. Her ne kadar T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son düzenlemeler ile bakanlık açılan davaları ve ortaya çıkan tazminatları kontrol edip üstüne almaya çalışsa da biz Yüksek Sağlık Hukuğu Derneği olarak hekimlerin mutlaka sigortalarını yaptırmaları gerektiğini hatırlatıyoruz. Hekimlerin en kötü durumu düşünerek hareket etmelerinde fayda olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Hekimlerin önemli bir kısmında tazminatın hepsinin sigorta kapsamında olduğuna dair yanlış bir düşünce olduğunu belirten Uzm. Dr. Gökhan Kılınç “Sigortanın kapsamı belli. Olay başına ve toplam ödeyeceği miktar belli, bunun üzerindeki rakamlar hekimlerin kendisi tarafından karşılanması gerekiyor. Hiçbir meslektaşımızın başına bu tarz olayların gelmesini istemiyoruz, ancak gerek tarafımıza ulaşan davalar gerekse kamuoyundan elde edilen bilgiler değerlendirildiğinde davalar artık hekimlik mesleğinin ayrılmaz bir parçası olmaya doğru gidiyor” diye konuştu.

Tüm sağlık çalışanlarının sağlık hukuku bilmek zorunda olduğunu, mesleklerini ancak bu şekilde mağduriyet yaşamadan yapabileceklerini belirten Uzm. Dr. Gökhan Kılınç “ İlk mezun olduğum yıllarda ben de sağlık hukuku konusunda bilgi sahibi değildim. Tek amacım işimi yapmaktı. Yıllar içinde yaşadığım olaylar neticesinde sağlık hukukunu öğrenmem gerektiğini tecrübe ettim ve işin içine girdikçe hiçbir şey bilmediğimi fark ettim. Hastaları tedavi edebilmek amacında olan sağlık çalışanlarının tıbbi açıdan doğru yapılan uygulamalarında bile, hukuki açıdan eksiklikler olabildiğini gördüm ”diye konuştu.

Uzm. Dr. Gökhan Kılınç
Yüksek Sağlık Hukuku Derneği